Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest autorem czterech dokumentów dotyczących szczególnych kategorii żywności – dla niemowląt, dla osób z nadwagą i otyłością oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Dostępne są już polskie wersje tych dokumentów przygotowane na zlecenie Polskiego Punktu Koordynacyjnego EFSA.
Opinia naukowa w sprawie zasadniczego składu preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt
Opinia stanowi przegląd zaleceń z 2003 r. w świetle nowych dowodów oraz opinii wydanej przez EFSA w 2013 r. w sprawie zapotrzebowania na składniki odżywcze i ich spożycia z dietą niemowląt i małych dzieci w Unii Europejskiej. W opinii podkreślono, że najodpowiedniejszym pokarmem dla wszystkich zdrowych niemowląt jest mleko matki, którego skład dostosowuje się do potrzeb niemowlęcia. Preparaty do żywienia niemowląt stanowią alternatywę w sytuacjach, gdy karmienie piersią nie jest możliwe. Wszystkie preparaty do żywienia niemowląt muszą być bezpieczne i odpowiednie, aby zaspokajać potrzeby żywieniowe oraz wspierać wzrost i rozwój niemowląt. W opinii zaproponowano więc minimalne oraz maksymalne ilości składników odżywczych i innych substancji, które te produkty powinny zawierać.
Opinia naukowa w sprawie odpowiedniego wieku do rozpoczęcia żywienia uzupełniającego niemowląt
Wiele krajów europejskich przyjęło zalecenie WHO dotyczące czasu trwania wyłącznego karmienia piersią przez 6 miesięcy, podczas gdy inne kraje zalecają wprowadzenie żywienia uzupełniającego między 4 a 6 miesiącem życia. W opinii skupiono się na czynnikach, które określają odpowiedni wiek do wprowadzenia pokarmów uzupełniających do diety niemowląt. W oparciu o obecny stan wiedzy, EFSA stwierdziła, że wprowadzanie pokarmów uzupełniających do diety zdrowych niemowląt urodzonych o czasie w UE w wieku od 4 do 6 miesięcy jest bezpieczne i nie stwarza ryzyka niekorzystnych skutków zdrowotnych.
Opinia naukowa w sprawie zasadniczego składu środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała
Środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała mają za zadanie wywołanie znacznego deficytu energetycznego u osób dorosłych z nadwagą lub otyłością, które chcą schudnąć i zastąpić całą dietę w kontekście diet o ograniczonej wartości energetycznej w celu zmniejszenia masy ciała. W opinii zaproponowano minimalną wartość energetyczną takiej żywności oraz ilości składników odżywczych. Przedstawiono także informacje na temat potencjalnych warunków i ograniczeń stosowania tego rodzaju produktów.
Wytyczne naukowo-techniczne dotyczące żywności specjalnego przeznaczenia medycznego w kontekście art. 3 rozporządzenia (UE) nr 609/2013
Wytyczne mają pomóc przedsiębiorcom w przygotowaniu dokumentacji uzasadniającej kwalifikację środka spożywczego jako żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. W wytycznych wskazano informacje i dane naukowe, które można zawrzeć w dokumentacji, a także kwestie kluczowe dla uzasadnienia przyjętej dla produktu kwalifikacji.
źródło: Główny Inspektorat Sanitarny