Pułapki cateringu dietetycznego – jak ich uniknąć?

Redakcja portalu portaldietetyczny.pl postanowiła przetestować propozycje od kilku firm cateringowych. Na co zwrócić uwagę, by uniknąć pułapek?

Pamiętaj o kilku punktach:

  1. Zwróć uwagę, czy bilansowanie posiłków jest kalkulowane w odniesieniu do poszczególnego dania, czy całego dnia diety. Niektóre firmy serwują posiłki w ujęciu dziennym. Autorki artykułu spotkały się z sytuacją, gdzie w diecie sprzedawanej jako ta o niskim indeksie glikemicznym jednym z dań był deser z tapioki i musu malinowego, czyli danie o wysokim indeksie glikemicznym. W odniesieniu do osób z insulinoopornością czy cukrzycą może to skutkować niepożądanymi wahaniami glukozy we krwi.
  2. Wybierając kaloryczność dań, nie zapomnij o dodatkowych substancjach i suplementach, które spożywasz na co dzień. Przykładowo wiele osób pije oleje (np. z wiesiołka lub lniany) i przyjmuje kwasy omega-3 w formie płynnej.
  3. Uważaj na firmy cateringowe, które dodają nadmierną ilość cukru i soli, aby poprawić smak. 
  4. Wybierz firmę, która informuje o używanych składnikach, wartościach odżywczych oraz o procesie przygotowania posiłków. To szczególnie ważne dla osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.  
  5. Zwróć uwagę na ilość dodawanych sosów, musów, past – często ich ilość jest nieadekwatna do tzw. „bazy” – np. ilości towarzyszącego pieczywa czy wielkości sałatki. Jest to ważne przy dietach wysokokalorycznych, gdzie w ten sposób są „lokowane” kalorie w posiłku.

źródło: portaldietetyczny.pl