Projektowane rozporządzenie określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zwane dalej „organami PIS”, za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym metody obliczania niektórych opłat, stawki opłat oraz sposób wnoszenia opłat.
Zaproponowane w projektowanym rozporządzeniu stawki opłat uwzględniają wzrost cen spowodowany wzrostem inflacji w ostatnich latach, który wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Obecnie obowiązujące stawki opłat nie były zmieniane od ostatniej zmiany przepisów w tym zakresie, tj. od 2019 roku. Od tego czasu, czyli od ponad 5 lat, wzrosły bezpośrednie i koszty pośrednie czynności wykonywanych przez organy PIS w ramach urzędowych kontroli żywności.
W szczególności dotyczy to kosztów pracy (tzw. roboczogodziny), kosztów transportu (dojazdu, wysyłania próbek do laboratorium, kosztów materiałowych oraz kosztów odczynników niezbędnych do wykonania badań laboratoryjnych.
Szczegółowe stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością znajdują się w załączniku do rozporządzenia.
Uwagi można zgłaszać do 16 czerwca 2025 r.
źródło: Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności