Nowy rok nabiera rozpędu. Co nowego przyniosą kolejne miesiące? Przyjrzyjmy się trendom dietetycznym na 2025 rok.
- Ustawa o zawodzie dietetyka.
Regulacja zawodu dietetyka dotyczy, póki co, jedynie części dietetyków – tych świadczących usługi w ramach NFZ. Prace nad oddzielną ustawą regulującą zawód wciąż trwają i są w nie zaangażowani oprócz polityków także przedstawiciele PTD, PZZD, jak i środowisk naukowych i medycznych. Nowy rok przynosi nadzieję, na pojawienie się dalszych regulacji.
2. Semaglutyd a otyłość
Kwestia otyłości jest skomplikowana, to nie jedynie kwestia wyboru danej osoby. Rosnąca popularność Ozempicu wywołuje często burzliwe dyskusje na temat tej choroby. Pojawia się pytanie, jaką rolę w kwestii leczenia otyłości i stosowania semaglutydu odegrają dietetycy.
3. Wpływ przemysłu spożywczego na klimat
Jako społeczeństwo jesteśmy coraz bardziej świadomi, jak nasze wybory żywieniowe wpływają na środowisko. Żywność ultraprzetworzona oprócz negatywnych konsekwencji dla zdrowia, zagraża także naszej planecie. Pojawiają się więc dyskusje, czy nie należy silniej regulować branży spożywczej.
4. Mindfulness w trakcie posiłku
Epidemii zaburzeń odżywiania ma przeciwdziałać personalizacja żywienia i wsłuchiwanie się w potrzeby organizmu. Po latach, gdzie panowała moda na “diety-cud” przyszła pora na promowanie zdroworozsądkowego podejścia do kwestii jedzenia.
5. Sztuczna Inteligencja wkracza do dietetyki
Spopularyzowanie AI oraz ChatGPT, może spowodować, że pacjenci będą przychodzili do gabinetów dietetycznych bardziej świadomi swojego stanu zdrowia. Wszelkie aplikacje zdrowotne mogą być sprzymierzeńcem dietetyka.
źródło: dietetycy.org.pl