Sytość określa czas, w którym powinniśmy zakończyć spożywanie posiłku. Moment, w którym pojawia się uczucie sytości, zależy jednak od objętości oraz składu spożytego produktu.
Sytość łatwiej uzyskać, gdy spożywamy produkty o wysokiej gęstości odżywczej i niskiej gęstości energetycznej. Pozwala to także na kontrolę masy ciała.
Gęstość odżywcza – ilość składników odżywczych np. błonnika, witamin w 2000 kcal produktu.
Gęstość energetyczna – ilość kalorii na gram produktu.
Wśród produktów o wysokiej gęstości energetycznej można wymienić chipsy, słodycze, ale także orzechy czy masło orzechowe. Wysoką gęstość odżywczą mają z kolei np. szpinak, jarmuż, truskawki.
Chcąc uzyskać sytość, ważna jest także odpowiednia kompozycja posiłków. Prawidłowo skomponowany posiłek powinien składać się z warzyw i owoców, źródła węglowodanów, białka oraz tłuszczy.
Znaczenie ma również uważność w trakcie spożywania posiłku. Spokojna atmosfera i powolne przeżuwanie kęsów, zwracając uwagę na ich smak i zapach sprzyja uzyskaniu sytości.
źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej