Dynamicznie rozwijająca się w Polsce psychodietetyka łączy wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii. Ma ona na celu poprawę samopoczucia pacjenta oraz relacji z jedzeniem i własnym ciałem. Jakie błędy w swojej pracy najczęściej popełniają psychodietetycy?
- Przekraczanie granic kompetencji.
Wielu pacjentów trafiających do gabinetu psychodietetyka oprócz zaburzeń odżywiania ma także zaburzenia lękowe lub objawy depresyjne. Skuteczna w leczeniu tych zaburzeń jest psychoterapia, do której psychodietetyk nie jest odpowiednio przygotowany. Należy więc zachęcić pacjenta do skorzystania z pomocy także innych specjalistów np. psychoterapeuty, psychiatry.
2. Nadmierne skupienie na uniwersalnych planach.
Psychodietetyk powinien umieć indywidualnie podejść do pacjenta. Generalizacja może stworzyć bariery komunikacyjne i utrudnić współpracę z pacjentem. Niektórzy pacjenci będą potrzebować więcej empatii i cierpliwości, a inni bardziej rzeczowego podejścia.
3. Branie pod uwagę wyłącznie objawów.
Zaburzona relacja z jedzeniem, często nie jest źródłem problemu, a jedynie jego skutkiem. Koncentracja jedynie na aspektach dietetycznych np. bilansowaniu posiłków, może przynieść jedynie krótkotrwałą poprawę. Efektywną pracę zapewnia głębsze poznanie mechanizmów emocjonalnych i behawioralnych kształtujących nawyki pacjenta.
4. Skupienie wyłącznie na redukcji masy ciała.
Pacjenci często oczekują szybkich rezultatów w postaci spadku masy ciała. Psychodietetyk musi co prawda zadbać o ten efekt, ale równie ważne jest edukowanie pacjenta i budowanie jego zdrowej relacji z własnym ciałem i jedzeniem.
5. Niewystarczająca praca nad motywacją wewnętrzną pacjenta.
Wielu specjalistów popełnia błąd, skupiając się jedynie na edukacji. Trzeba jednak zadbać również o motywację wewnętrzną pacjenta do wprowadzania i utrzymania zmian.
6. Zaniedbywanie własnej higieny pracy.
Psychodietetycy mają stale do czynienia ze złożonymi problemami pacjentów. Niesie to spore ryzyko szybkiego wypalenia zawodowego. Należy więc dbać o równowagę między życiem prywatnym a pracą i świadomie planować obciążenie pracą i liczbę przyjmowanych pacjentów.
źródło: dietetycy.org