Jak powinno wyglądać żywienie uzupełniające małych dzieci zgodnie z wytycznymi WHO?

Aktualne wytyczne WHO z 2023 r. dotyczą zasad rozszerzania diety u dzieci w wieku 6-23 miesięcy. Zalecenia odnoszą się do dzieci zdrowych, urodzonych o czasie. O czym warto wiedzieć?

Żywienie uzupełniające to stopniowe dostarczanie żywności do organizmu, gdy mleko matki lub mleko modyfikowane nie pokrywa w całości wymagań żywieniowych dziecka. Zwykle rozpoczyna się od 6. miesiąca i trwa do 23. miesiąca życia dziecka. To kluczowy czas dla prawidłowego rozwoju.

Z czego powinno składać się żywienie uzupełniające?

Przede wszystkim dieta taka powinna być różnorodna. Warto zadbać o codzienną podaż głównie:

  • owoców,
  • warzyw,
  • mięsa i ryb,
  • jaj.

Zaleca się również częste spożywanie roślin strączkowych, orzechów oraz nasion, szczególnie w przypadku diety ubogiej w mięso.

Czego unikać w diecie małego dziecka?

Należy unikać wysokoprzetworzonej żywności, tłuszczów trans oraz słodzonych napojów. Ich spożywanie na wczesnym etapie życia zwiększa ryzyko rozwoju otyłości w wieku 8-14 lat.

Karmienie reaktywne jako ważna część rozszerzania diety

Dzieci w wieku 6-23 miesięcy powinny być zachęcane do samodzielnego jedzenia. Taka praktyka to karmienie reaktywne. Pozwala to dziecku nauczenia się zauważania własnych potrzeb fizjologicznych i rozwija samoregulację w jedzeniu.

źródło: dietetycy.org.pl