Aktualne wytyczne WHO z 2023 r. dotyczą zasad rozszerzania diety u dzieci w wieku 6-23 miesięcy. Zalecenia odnoszą się do dzieci zdrowych, urodzonych o czasie. O czym warto wiedzieć?
Żywienie uzupełniające to stopniowe dostarczanie żywności do organizmu, gdy mleko matki lub mleko modyfikowane nie pokrywa w całości wymagań żywieniowych dziecka. Zwykle rozpoczyna się od 6. miesiąca i trwa do 23. miesiąca życia dziecka. To kluczowy czas dla prawidłowego rozwoju.
Z czego powinno składać się żywienie uzupełniające?
Przede wszystkim dieta taka powinna być różnorodna. Warto zadbać o codzienną podaż głównie:
- owoców,
- warzyw,
- mięsa i ryb,
- jaj.
Zaleca się również częste spożywanie roślin strączkowych, orzechów oraz nasion, szczególnie w przypadku diety ubogiej w mięso.
Czego unikać w diecie małego dziecka?
Należy unikać wysokoprzetworzonej żywności, tłuszczów trans oraz słodzonych napojów. Ich spożywanie na wczesnym etapie życia zwiększa ryzyko rozwoju otyłości w wieku 8-14 lat.
Karmienie reaktywne jako ważna część rozszerzania diety
Dzieci w wieku 6-23 miesięcy powinny być zachęcane do samodzielnego jedzenia. Taka praktyka to karmienie reaktywne. Pozwala to dziecku nauczenia się zauważania własnych potrzeb fizjologicznych i rozwija samoregulację w jedzeniu.
źródło: dietetycy.org.pl