Jedną z popularnych metod żywieniowych jest Intermitted Fasting (IF), czyli okresowa głodówka. Polega ona na wprowadzeniu w tygodniu naprzemiennie występujących dni restrykcji kalorycznej (400-600 kcal) i dni zwyczajowej diety. Można też wprowadzić system 5 dni regularnej diety i 2 dni ograniczonego spożycia kalorii lub zastosować “okna żywieniowe”, czyli np. codziennie jeść tylko przez 6-8 godzin w ciągu dnia.
Czy IF jest skuteczną metodą w walce z nadwagą i otyłością?
Przeprowadzono badanie porównujące stosowanie diety IF (dwa dni postu w tygodniu 400-1200 kcal) z dietą niskokaloryczną (1000-1500 kcal). Uczestnicy obu grup poświęcali dodatkowo minimum 150 minut tygodniowo na aktywność fizyczną.
Osoby stosujące IF obniżyły swoją masę ciała w większym stopniu (7,5-17,6 kg) niż osoby na diecie niskokalorycznej (9,5-14 kg). Warto jednak dodać, że na spadek masy ciała duży wpływ miała także aktywność fizyczna.
W innych publikacjach porównujących te dwa sposoby żywienia wnioski są niejednoznaczne.
Trzeba zwrócić uwagę także na to, jaki wpływ na zdrowie wykazuje dieta IF. Mimo spadku masy ciała może ona między innymi:
- doprowadzić do rozwinięcia insulinooporności,
- u nieotyłych osób zwiększać ilość triglicerydów w wątrobie i mięśniach,
- powodować większą utratę masy mięśni niż dieta niskokaloryczna,
- skutkować napadami niepohamowanego głodu,
- prowadzić do zmian nastroju.
Badania nad stosowaniem IF trwają dość krótko i wnioski są niejednoznaczne. Biorąc pod uwagę aktualny stan wiedzy i możliwe efekty uboczne IF, najlepszym rozwiązaniem, w celu utraty masy ciała, wydaje się być stosowanie diety ograniczającej spożywane kalorie o 10%, wprowadzenie aktywności fizycznej i spożywanie regularnych posiłków.
źródło: dietetycy.org