WHO publikuje wytyczne mające na celu ograniczenie zanieczyszczeń środowiska antybiotykami

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała swoje pierwsze wytyczne dotyczące zanieczyszczenia antybiotykami w procesie produkcji. Nowe wytyczne dotyczące gospodarki ściekami i odpadami stałymi w procesie produkcji antybiotyków rzucają światło na to ważne wyzwanie.

Pojawienie się i rozprzestrzenianie się oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe spowodowane zanieczyszczeniem środowiska antybiotykami może osłabić skuteczność antybiotyków na całym świecie.

Pomimo że wysoki poziom zanieczyszczenia antybiotykami jest szeroko udokumentowany, problem ten jest w dużej mierze nieuregulowany, a kryteria zapewnienia jakości zazwyczaj nie uwzględniają emisji do środowiska. Ponadto po rozdystrybuowaniu brakuje informacji dla konsumentów na temat tego, jak pozbyć się antybiotyków, gdy nie są używane, na przykład gdy tracą ważność lub gdy kuracja się kończy, a antybiotyk nadal pozostaje.

 „Wytyczne zapewniają niezależną i bezstronną podstawę naukową dla regulatorów, dostawców, inspektorów i samego przemysłu, aby uwzględnić solidną kontrolę zanieczyszczeń antybiotykami w swoich standardach” — powiedziała dr Maria Neira, dyrektor Departamentu Środowiska, Zmian Klimatu i Zdrowia WHO. 

Wytyczne opracowano w ścisłej współpracy z różnorodną grupą międzynarodowych ekspertów reprezentujących środowisko akademickie, organy regulacyjne, inspektorów, organizacje międzynarodowe, takie jak UNEP, i inne sektory. Projekt został również poddany konsultacjom publicznym, otrzymując cenne uwagi od przemysłu i innych interesariuszy.

Wytyczne określają cele dotyczące zdrowia ludzkiego, aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się i rozprzestrzeniania się AMR (oporności patogenów bakteryjnych na antybiotyki), a także cele dotyczące ryzyka dla życia wodnego spowodowanego przez wszystkie antybiotyki przeznaczone do stosowania u ludzi, zwierząt lub roślin. Obejmuje wszystkie etapy od wytwarzania aktywnych składników farmaceutycznych (API) i formulacji do gotowych produktów, w tym opakowania pierwotne.

Wytyczne: https://www.who.int/publications/i/item/9789240097254

źródło: WHO